Vücuda dövme yaptırmanın sağlığa 9 büyük ziyanı
Günümüz çağlarında bilhassa gençler içinde dövme yaptırmak oldukça popüler hale gelmiştir. Sadece dövme yaptırmak isteyenlerin yaptırmadan evvel içeriğimize göz atmaları kendi sağlıklarının lehine olacaktır. Şu sebeple dövme işleminde kullanılan iğneli aletin, vücuda oldukça büyük zararları bulunmaktadır. Dövme yaptıran kimseler, derinin altına boya işlenmesi sonucunda cilt hastalığı benzer biçimde birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalmaktadır. Meydana getirilen bazı bilimsel araştırmalarda dövmenin vücuda verdiği zararları kanıtlamıştır. Dövmenin vücuda olan yan tesirleri neymiş, gelin beraber bakalım;
Dövmenin Vücuda Verdiği Zararlar
Dövme işleminin iyi mi yapıldığından özetlemek gerekirse bahsedelim; dövme uygulama işlemi, bir ya da daha çok sayıda iğnenin, deriyi delmesiyle olur. Onlarca kere deriye girip çıkan iğneler, derinin hem üst hem de orta katmanında delikler açar. Bu iğneler, derinin altındaki oluşturulan deliklere boya akıtır. Deri altına işlenen boya sonucunda, vücutta bazı sıhhat sorunları meydana gelir. Şimdi gelelim dövmeni vücutta bıraktığı büyük zararlara;
1) Egzamaya Yol Açmaktadır
Prof. Hekim Ahmet Akgül dövme işlemi sonrası görülen en büyük zararın egzama bulunduğunu söylemiştir. Prof. Hekim Demet Can’ da renkli dövme işlemlerinde kullanılan civalı pigmnetlerin, “kontak dermatit’lerin” artmasına niçin olacağını söylemiştir. Kontak dermatit; belirli bir maddeyle temas sonucunda ciltte ortaya çıkan bir çeşit egzamadır.
2) Cilt Yanığına Niçin Olabilir
Lumbrosakral adı verilen bel omurlarının bulunmuş olduğu bölgeye meydana getirilen dövme işleminde, akıtılan boya cildin derinliklerine kadar yayılır. Bilhassa kırmızı ve siyah renkli boyalarda feriokoksit maddesi bulunur. Bu madde MR esnasında kişinin cildinde yanık oluşumuna sebep olabilmektedir.
3) Deri Hastalıklarına Niçin Olabilir
Meydana getirilen bir öteki araştırmalara nazaran ise dövme işlemi deri üstünde; egzama, sedef, ürtikere yol açmaktadır.
4) Vasküler Hastalığa Yol Açabilir
Dövme işleminde uygulanan dövme iğnesinin, cilde oldukça kere girip çıkması sonucunda derinin alt tabakasına da ulaşılabilmektedir. Derinin alt tabakasına ulaşan iğne darbeleri ise, derinin altındaki bazı damar dokularının zedelenip yaralanmasına yol açmaktadır. Yaralanmanın bununla beraber de vasküler hastalıkların oluşumuna niçin olabilmektedir.
5) Alerjik Reaksiyonlar Gösterir
Dövme işleminde kullanılan kırmızı, yeşil sarı ya da mavi renkli boyalar, cilt üstünde kaşıntı ve kızarıklık benzer biçimde ciltte alerjiye niçin olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar kimi zaman dövme işleminden birkaç saat sonrasında kimi zaman ise seneler sonrasında görülebilmektedir.
6) Cilt Kanseri Riski…
Renkli dövme işlemi esnasında cıva, demir, kobalt, arsenik, nikel, kadmiyum ve oksit benzer biçimde kimyasal ürünler kullanılır. Bu kimyasallar cilt yapısına zarar vermekle beraber cilt hastalıklarına neden olur. Çeşitli cilt hastalıklarına neden olan dövmenin aynı vakit cilt kanserine de niçin olduğu söylenmektedir.
7) Derinin Sertleşmesine Yol Açar
Cilt derisinin altına işlenen boya, dövme işleminin yapıldığı bölgenin çevresinde irin oluşturabilir. İltihapla beraber cildin organik yapısı bozulur ve bununla beraber deride sertleşme meydana gelebilir.
8) Kan Kanalıyla Hastalık Bulaşma Riski
Dövme işleminde kullanılan alete, virüs taşıyan birinin kanı bulaşmış ve bu alet ile bir başkasına dövme yapılmış ise şahıs kan yöntemiyle hastalanabilmektedir. MRSA, Hepatit B, Hepatit C ve AIDS virüsü olmak suretiyle kan yöntemiyle birçok hastalık bulaşabilir.
9) İç Organların Zarar Görmesine Yol Açabilir
Edinilen bir başka bilgiye nazaran, göbek çevresine meydana getirilen dövme işlemi, iltihabın deri altından iç organlara irin bulaştığı görülmüştür. Hatta iç organların irin kapmasıyla, birçok şahıs ciddi ameliyatlar geçirmiştir.
10) Genital Herpes ve Tetanoz Riski
Dövme işlemi, kişide tetanoz ve genital herpes kısaca genital uçuk benzer biçimde hastalıkların oluşmasına da yol açmaktadır.